Jabłka pod kruszonką
5 jabłek ligol lub innych średnio twardych
100 g masła
100 g brązowego cukru
100 g orzechów laskowych
1 łyżka cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
Szczypta czarnego pieprzu
Kruszonka:
½ szklanki cukru
½ kostki zimnego masła
12 łyżek mąki
Sos:
1 op. jogurtu bałkańskiego
1 duży banan
1 op. cukru wanilinowego
Obrane jabłka dzielimy na ósemki, wykrawając gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, posiekane orzechy i kawałki jabłek, dusimy na wolnym ogniu, lekko ruszając co 2-3 min. Po 15 min. dodajemy cukier i dusimy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia. Składniki kruszonki szybko łączymy, formujemy rulon o grubości 8 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1 godz. Schłodzony rulon ścieramy na jabłka przez grube oczka tarki. Patelnię przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na 25 min (temp. 180 st.) do zrumienienia kruszonki. Podajemy na ciepło z łezką jogurtu bałkańskiego zmiksowanego z bananami i cukrem wanilinowym lub z gałką lodów.
Befsztyk z miodową cebulką na grzance
500 g rostbefu
1 op. roszponki
2 pomidory
2 łyżki octu winnego
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka masła
2 duże białe cebule
1 łyżka miodu lipowego
Sól, pieprz
1 bagietka
Rostbef solimy i pieprzymy z obu stron, dzielimy na dwa steki o grubości 2-3 cm. Cebulę kroimy w piórka ,wrzucamy na rozgrzaną patelnię i, nie mieszając, przypalamy przez 2 min. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy do zrumienienia ok. 10 min. Dodajemy miód , sól i pieprz, zdejmujemy z ognia.
Na drugiej patelni, rozgrzanej bez tłuszczu, na dużym ogniu smażymy steki po 2 min. z każdej strony. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 8 do 10 min. Wyjmujemy na ciepły talerz przelany wrzątkiem do odpoczynku przez 3-4 min. Bagietkę kroimy w 1,5 cm kromki, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku razem z mięsem. Na grzankach układamy roszponkę, pokrojone w plastry steki i cebulę. Posypujemy natką i startym parmezanem, skrapiamy octem winnym , nakładamy posiekane w drobną kostkę pomidory.